wtorek, 4 listopada 2025

Produkcja opakowań cukierniczych.

 Mogłoby się wydawać, że poligrafia, drukarnie lub firmy takie jak Centrum Prac Introligatorskich nie mają nic wspólnego z cukiernictwem.  A jednak mają! Otóż firmy cukiernicze korzystają z usług wyżej wymienionych firmy, zamawiają opakowania cukiernicze. Współpraca ta zaczyna się od zaprojektowania projektu graficznego oraz konstrukcji opakowania. Cukiernie umieszczają na opakowaniach logo firmy, zdjęcia produktów, różne napisy itp. Określają również kształt, wymiar i sposób składania opakowania. Z pracownikiem wybierają materiał do druku jaki ma być wykorzystany podczas produkcji opakowania. Zazwyczaj są to arkusze kartonu lub rolki papieru, które są odpowiednio formatowane oraz spełniają warunki atestów, opakowania, które mają kontakt z żywnością muszą mieć certyfikat, który zezwala na kontakt z żywnością. Podczas druku wybiera się metodę offsetową, jest korzystny w dużych nakładach. Następnie arkusze trafiają do maszyn sztancujących, które wycinają i nacinają kształty potrzebne do złożenia opakowania. Oto przykładowe rodzaje opakowań cukierniczych: pudełka kartonowe, które wykorzystywane są do pakowania ciast, tortów, ciastek, pralinek itp. Tacki lub wkładki, które ułatwiają przenoszenie kawałków ciast. Folie lub owijki pozwalają pojedynczo zapakować słodycze, np. praliny. Torebki papierowe wykorzystywane są do pakowania pączków, drożdżówek lub cukierków. Zamówić można również opakowania premium z okienkiem, złoceniem lub personalizacją. Wykorzystuje się je w okresie świątecznym, na specjalne okazje jak urodziny, ślub lub jako prezent.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz