Unia Europejska wprowadziła zasady etykietowania produktów, po to aby umożliwić konsumentom świadome wybieranie produktów podczas robienia zakupów, by wiedzieli co zawiera opakowanie. Etykiety te muszą być umieszczone w widocznym miejscu i muszą być nieusuwalne. W Polsce każdy produkt musi być oznakowany w języku polskim w sposób czytelny, zrozumiały. Znakowanie, czyli umieszczanie na opakowaniu produktów symboli, logo, tekstu, grafiki to źródło wiedzy konsumentów o konkretnym produkcie. W dzisiejszych czasach, gdy zdrowa żywność podbija rynek każdy z nas powinien czytać etykiety by nie zaszkodzić swojemu organizmowi po przez zawarte w żywności "polepszacze". Etykieta powinna zawierać: nazwę środka spożywczego; dane producenta oraz jego adres; skład oraz alergeny w nim zawarte np. soja, orzechy; termin przydatności do spożycia; partia produkcyjna; kod kreskowy; warunki przechowywania; wartość odżywcza. Etykiety należy czytać i rozumieć je, będzie to miało korzystny wpływ na nasze zdrowie, sylwetkę i samopoczucie oraz zmienić nasz styl życia na zdrowszy. Warto wspomnieć że niektórzy producenci stosują kod QR ("Quick Response Codes") po ich zeskanowaniu smartfonem możemy odczytać informacje o produkcie na ekranie telefonu. O tym jak powstają etykiety na produktach odsyłam Was na stronę firmy Centrum Prac Introligatorskich. Firma ta zajmuje się znakowaniem produktów jednostkowych, znakowaniem opakowań zbiorczych i dużych powierzchni oraz etykietowanie produktów, kartonów i palet dla różnych gałęzi przemysłu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz